A szerencse fia, Eros Ramazotti

Az olasz születésű Ramazzotti minden idők egyik legsikeresebb előadója hazájában, amelyet rendkívüli hangjának és szívhez szóló, romantikus dalainak köszönhet – no meg persze csöppet sem rút fizimiskájának. Népszerűsége azonban nem korlátozódik a „Csizmaországra”: dalaival sorra meghódította a latin nyelvű országokat, majd egész Európát, köztük hazánkat is.

Lorenzo (vagy ahogy ma már művésznevén ismerjük: Eros) Ramazzotti Róma egyik legszegényebb negyedében, a Cinecittában jött a világra 1963. október 28-án. A család annyira szegény volt, hogy még az is megfordult a fejükben: kivándorolnak Ausztráliába, de kérelmüket elutasították. Eros Ramazzotti édesapja szobafestőként dolgozott, majd munkanélküli lett és – ez Eros életében döntő fontosságúnak bizonyult – az énekléssel is megpróbálkozott.

Az apa révén ismerkedhetett meg a híres San Remo-i Fesztivál egyik szervezőjével, aki benevezte a versenyre az ifjú Erost. Jelentősebb helyezést nem sikerült elérnie, mégis ez a lehetőség hozta meg számára az első lemezszerződést. 1984-ben már megnyerte a San Remo-i fesztivál utánpótlás-versenyét, s következő lemeze, a Corri Agiati külföldön is keresett lett. Ezután sem tett le arról, hogy San Remóban sikert arasson, s a kitartó versenyzés 1986-ban hozta meg gyümölcsét, amikor az Adesso Tu címû slágerrel nagydíjas lett.

A sikersorozat tovább folytatódott az egy évvel későbbi Tu certi momenti címû lemezzel, majd ezt követte a Musica é címû minialbum, és 1990-ben az In ogni senso. Ennek az albumnak köszönhetően Eros a New York-i Radio City Music Hallban is koncertezhetett óriási sikerrel. A turné végeredménye egy dupla lemez lett, mely az Eros in concert címet viselte. 1991-ben egy barcelonai fellépés után egy kis pihenést engedélyezett magának, majd három évvel később jött a Tutte Storie. Az albumról kimásolt Cosa de la vita Európa szinte összes országában megjárta a slágerlistákat, s a nagy sikerre való tekintettel pár évvel késõbb Tina Turnerrel duettet énekelve újra kiadta kislemezen. A lemez megjelenését követõ turnén ismerte meg késõbbi (svájcban modellkedő) feleségét, Michelle-t. 1995-ben összeházasodtak, majd egy év múlva megszületett kislányuk, Aurora Sophie.
1996-ban az apai érzelmektől inspirált Dové c’é Musica címû korong következett, amelynek legnagyobb slágere a nálunk is gyakran játszott Piu Bella Cosa volt, de szép sikereket ért el a spanyol nyelvű szám, a Yo sin ti is. A lemezből több mint 7 millió példány kelt el világszerte.

2000-ben jelent meg Stilelibero, vagyis Szabad Stílus címû stúdióalbuma. A lemezen nagyszerű felvételek találhatók, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a beharangozó single, a Fuoco nel Fuoco vagy a Cher-rel közösen elõadott Piu Che Puoi.
Két és fél múlva jelentkezett legutóbbi, ER9S című lemezzel, amelynek dalaiból csütörtökön a Sportarénában biztosan felcsendül néhány. A cím arra utal, hogy ez Ramazzotti kilencedik albuma. A lemez melankolikus hangvételére bizonyára hatással voltak az énekes magánéletének eseményei is: felesége megelégelte Eros állandó féltékenykedését és elvált tõle, valamint édesanyja is elhunyt.

Az énekes most kezd kilábalni a szerelmi bánatból: egyre többet látják egy Tiziana nevű milánói szépség oldalán. Mindenesetre az album dalai, közülük is az első maxi, az Un Emozione Per Sempre (Végtelen érzés) talán még előző kapcsolatának fájdalmát őrzi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.