Figyeljünk az adó felajánlásakor!

Milyen veszélyek leselkednek a szervezetekre és egyházakra az egy százalék miatt? Igen, nem ránk leselkednek veszélyek, hanem az adónk egy százalékáért sorban álló civilekre és egyházakra, akik a legjobb szándékkal próbálnak meg rábeszélni minket arra, hogy nekik ajánljuk fel a személyi jövedelemadónk egy százalékát.

Szóval a veszélyek. Ha egyáltalán eljutunk odáig, hogy felajánljuk az adónk egy százalékát, akkor is nagyon figyeljünk oda, hogy megfelelően töltsük ki a papírt. A kimutatások szerint rendszeresen legalább százezer ember nem megfelelően tölti ki a rendelkezőnyilatkozatot vagy valamilyen más hibát követ el (erről később), aminek következtében hiába van meg a szándék az adakozásra, a pénz mégsem jut el a kiválasztottakhoz.

2009-ben például 600 millió forint (hatszázmillió forint) nem jutott el a megfelelő helyre, jóllehet, a személyi jövedelemadó befizetője rendelkezett az szja egy százalékáról. Az okok változatosak: van, aki nem fizette be az adót időben, így értelemszerűen nem is rendelkezhetett az egy százalékáról. Előfordul, hogy a befizetés megtörténik határidőre, de nem megfelelő számot ad meg a rendelkező a rendelkezőnyilatkozaton. És végül olyan banális eset is több ezer alkalommal jön el, hogy a rendelkező nem egy, hanem több egyházat és szervezetet is megjelöl a nyilatkozaton.

Ez utóbbi a hihetetlen kategóriába esik, és valószínűleg nem is az emberi butaság állhat a hátterében (hiszen a nyilatkozaton egyszerűen nincs hely két szervezetnek). Inkább arról lehet szó, hogy valaki önmaga is beküldi a nyilatkozatot, és valaki más is a nevében (mondjuk a könyvelője), anélkül, hogy egyeztetnének egymással. Mindenesetre legyünk tisztában azzal, hogy így több mint félmilliárd forinttól estek el néhány éve a civilek és egyházak, tehát a hibáink igen súlyos következményekkel járnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.