Strandröplabda

Ha a nyaralás vagy a hétvégi strandolás közben sem szeretnél lemondani a mozgásról, és ráadásul a csapatjátékok közelebb állnak hozzád, mint a magányos kocogás vagy az úszás, akkor számodra a strandröplabda igazán jó választás.

Képzeld el, hogy lábad a meleg homokba süpped, bőrödet a napsugarak cirógatják, hallod a pancsoló strandolók vidám zaját, és te csak a labdára koncentrálsz. Kell ennél jobb kikapcsolódás?

A strandröplabda remek megoldást jelent azoknak, akik szeretnének lebarnulni, de nem szívesen aszalódnak órákig a napon fekve. Az öltözékkel nem kell sokat bajlódni: a fürdőruha tökéletesen megteszi, ezenkívül ne feledkezzünk meg a naptejről, mert az önfeledt sportolás közben szinte észrevétlenül leéghetünk. Ha eleget ugrabugráltunk, akkor csak pár lépés, és felfrissülhetünk a tó, a folyó vagy a tenger vizében.

A játék amerikai találmány: a feljegyzések szerint először Kalifornia partjain élvezhették ennek a sportnak az örömeit a húszas években. Három évtizeddel később tartották meg az első nyílt bajnokságokat az Egyesült Államokban, az első strandröplabda-világbajnokságot pedig 1987-ben rendezték Rio de Janeiróban, Brazíliában. A sportág 1996-ban, Atlantában vonult be az olimpia történetébe.

Mivel csapatjátékról van szó, a strandröpi igazán jó szórakozást nyújt egy baráti társaságnak. Ma már itthon is egyre több strandon találjuk meg a röplabdahálót. Ezen kívül már nincs is szükségünk másra, mint megfelelő keménységű röplabdára. Ha teheted, válassz bőrlabdát, a gumi- és egyéb szintetikus labdák jobban megviselhetik az alkart. Esetleg vigyél magaddal egy könnyű sportszandált arra az esetre, ha a homok nagyon fölforrósodna.

A strandröplabda megmozgatja az egész testet, hiszen számtalan kitörés, felugrás, guggolás tölti ki az aktív perceket, nem beszélve a talajról történő feltápászkodásokról. Homokban egyébként is nehezebb mozogni, mint szilárd talajon. Ezáltal fejleszti a reflexeket, a koordinációs készséget, hiszen folyton helyezkedni kell a pályán, hogy a labda ne érjen földet. Előnye még, hogy könnyen elsajátítható, bár az igazi élvezethez gyakorlat szükséges. A strandröpi számtalan pozitívummal megajándékoz tehát: jó társaság, napbarnított bőr, a mozgás öröme és a hűs víz közelsége, ahol bármikor lehűtheted magad.

Szabályok:
A strandröplabdát általában két fős csapatok játsszák, de lehet három és négy fõs csapatokat is alkotni. A szabályos pálya 9×18 méter, a háló magassága nők esetében 2,24 m, férfiaknál 2,43 m. A játék lényege, hogy az ellenfél térfelén a földre essen a labda. Egy térfélen összesen háromszor lehet a labdába érni, majd az ellenfélhez kell átütni. A szervát a hátsó vonal mögül kell indítani, a támadás pedig nem történhet ujjbeggyel. A csapatok maximum három játszmát játszanak, az első kettő huszonegy pontos, döntetlen esetén a harmadik küzdelem tizenöt pontig megy.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.